מחפשים בית אבות? ארגון בשיבה טובה מקבוצת ד"ר אודי פרישמן כאן כדי לעזור לכם למצוא בית האבות המתאים לכם בהתאם לקריטריונים שחשובים לכם, לשיחת ייעוץ מהירה חייגו למספר: 077-997-2561

גם לאחר המעבר לבית אבות תמשיכו ללוות את ההורה ולפקח על איכות הטיפול, התנאים והשירות בבית. קיבצנו עבורכם את חוקי הבסיס שמכתיבים את הפיקוח והרישוי בישראל.

 

רישוי בית האבות

לפי החוק בישראל לכל בית אבות חייב להיות רישיון מטעם משרד העבודה והרווחה. מעבר לכך, שני משרדים בישראל מפקחים על בתי האבות: בתי אבות לעצמאיים ולתשושים מפוקחים על ידי משרד הרווחה ואילו בתי אבות סיעודיים לתשושי נפש וסיעודי מורכב מפוקחים על ידי משרד הבריאות (ניתן לבדוק במאגר המוסדות והמחלקות בפיקוח משרד הבריאות).

 

חוק פיקוח על מעונות

חוק הפיקוח על המעונות, התשכ“ה – 1965 ותקנות הפיקוח על המעונות (תנאי מגורים וטיפול בעצמאיים ותשושים במעונות לזקנים( התשס“א – 2001 , מכתיבים את התנאים הנדרשים ממסגרות סיעודיות לקשישים. חוקים אלו מתייחסים לתנאים פיזיים, כמו ציוד, חימום, חדרי רחצה ושירותים, מצבת כוח האדם, טיפול רפואי וחברתי בדיירים ועוד.

 

פיקוד משרד הבריאות על מוסדות גריאטריים

משרד הבריאות מפקח על מוסדות המטפלים באנשים סיעודיים ו/או תשושי נפש (טיפול גריאטרי ממושך) לצד מוסדות המטפלים באנשים, שצרכיהם הרפואיים מורכבים יותר, כמו גריאטריה שיקומית, גריאטריה תת-אקוטית, סיעודי מורכב, הנשמה ממושכת ומקרים

אבא ואמא הם אלו שקמו אלינו בלילה כשצרחנו מכאבי שיניים, שהיו בשבילנו למחות דמעות אכזבה ולשמוח איתנו באמת בהצלחתנו, ההורים שלנו נתנו לנו כל מה שאנו צריכים כדי להפוך מגוזלים שבריריים לנשרים חזקי-כנף.

עכשיו הגיע הזמן שלנו לדאוג להם. כשכוחם תש והם אינם עוד חזקים כשהיו, מגיע להם לקבל את הטיפול הטוב ביותר ולהגיע לבית האבות המתאים להם מכל בחינה.

איך בוחרים בית אבות מושלם עבורם? מה הפרוצדורה? והאם יש לכך סבסוד? תשובות לכך במאמר הבא, המיועד לילדים שאוהבים הורים באמת.

 

בתי אבות מכל מיני סוגים – כך בוחרים את האופציה הנכונה

זוכרים את "מושבי הזקנים"? בעבר, שהו קשישים, בעיקר ללא אמצעים כלכליים נאותים, במוסדות ציבוריים שהתכלכלו מכספי הממשלה או מתרומות הציבור. מאז חל שיפור גדול בכל הנוגע לרמת הטיפול בקשישים.

המוסדות שינו את שמם ל"בתי אבות", "דיור מוגן" ו"בתי גיל הזהב", וזאת כדי לבדל אותם מהמוסדות הישנים המעלים בנו אסוציאציה של ריח חמצמץ וחוסר טיפוח.

כיום ישנם בתי האבות הרבים המתחלקים לייעודים שונים:

  • בתי אבות לקשישים עצמאיים – אלו בתי אבות המיועדים לאנשים מבוגרים שאינם נזקקים לעזרה תפקודית במהלך היומיום שלהם.
  • בתי אבות לתשושים – בתי אבות הנותנים סיוע קשישים הנדרשים למעט סיוע בתפקוד היומיומי.
  • בתי אבות לתשושי נפש – מיועדים לקשישים הסובלים ממחלות דמנציה ואלצהיימר, שאובחנו אצל פסיכוגריאטר.
  • בתי אבות סיעודיים – בתי אבות המעניקים טיפול לקשישים הזקוקים לעזרה בתפקוד היומיומי.
  • בתי אבות סיעודיים מורכבים – מיועדים לקשישים סיעודיים הניזונים באמצעות הזנה תוך-ורידית.

 

רבים מבתי האבות מכילים מחלקות שונות לסוגי הצרכים השונים. כאשר אתם מבררים על בית אבות עבורכם או עבור אחד ההורים, חשוב להתאים את רמת התפקוד של הקשיש לסוג בית האבות, כך שיקבל את המענה ההולם עבורו.

 

לא בוחרים בית אבות מבלי להשוות

בית האבות עומד להפוך לבית הראשוני של הקשיש. זהו המקום בו הוא מבלה את כל שעות היממה שלו. במקרים רבים הוא גם נזקק לטיפול אישי ולסיוע בפעולות יומיומיות. חשוב שהמקום הזה יהיה מושלם עבורו ויעניק לו תחושה בטוחה, נוחה ומוגנת.

חשוב לערוך סקר שוק לפני שחותמים על הסכם עם בית אבות ספציפי. אל תפחדו לשאול בקול את השאלות הבאות:

  • האם בבית האבות ישנה מערכת של פעילות חברתית ותעסוקתית מפותחת לטובת השוהים במקום?
  • האם במקום שירותי עזר נוספים כמו: מכבסה, מניקור, מספרה ועוד, כך שלא יהיה צורך לטלטל את הקשיש בשעת הצורך?
  • האם בית האבות הינו גדול ומרובה מחלקות או שהינו חם ומשפחתי?
  • מהן שעות הביקור הרשמיות במקום?
  • מהו מספר המטפלים ביחס למספר המטופלים בכל משמרת ביום ובלילה?
  • מה מדיניות המקום לגבי רכישה של מוצרי היגיינה, ספיגה ותרופות?
  • מה רמת הזמינות של רופאים ואנשי רפואה בבית האבות?
  • מה טיב התפריט? האם ניתן להתאימו לצרכיו המיוחדים של הקשיש?
  • האם ניתן לקבל במקום טיפולים פרא רפואיים כמו ריפוי בעיסוק ופיזיותרפיה?
  • בקשו לשמוע חוות דעת ממשפחותיהם של האזרחים הוותיקים בבית האבות.

 

עצה שלנו: סעו לבדוק. בקרו בבתי אבות מקרוב, נשמו את האווירה ומששו את הדופק. ההתרשמות שלכם משמעותית מאוד. אל תתפתו למראה תמונות נוצצות באתר מנוהל היטב, סקרו אתם בעצמכם את השטח. לאחר שתראו בעיניים על מה מדובר, ההחלטה שלכם תהיה מושכלת הרבה יותר.

 

כיצד ניתן לקבל סבסוד בתשלום לבית האבות?

סיוע במימון בית אבות לקשישים עצמאיים או תשושים

מדינת ישראל הינה מדינת רווחה והיא מסייעת לאזרחים הוותיקים שלה בסבסוד עלויות של בתי אבות. על כן, אזרחים וותיקים עצמאים או תשושים רשאים לקבל סיוע מהמדינה במעבר לבית אבות.

הם נדרשים לפגישה עם עובד סוציאלי מטעם החברה לשירותים חברתיים. העובד הסוציאלי יוכל להתאים את סוג בית האבות המתאים ספציפית לקשיש על פי רמתו התיפקודית והמגזר שלו.

לאחר הגשת הטפסים המתאימים, ייערך מבחן הכנסות לפיו תיקבע ההשתתפות של האזרח הוותיק וכל אחד מילדיו בתשלום על שירותי בית האבות.

 

מהו ה"קוד" – ואיך הוא קשור לקשישים סיעודיים?

אם התחלתם לברר על בית אבות, בוודאי נתקלתם במושג "קוד", נשמע כמו תעלומה סודית? אנחנו כאן כדי לפתור אותה.

בבתי אבות שונים קיימת מחלקה סיעודית לטיפול בקשישים בעלי יכולת תפקודית נמוכה. מחלקות אלו נתונות תחת פיקוח הדוק של משרד הבריאות, הנותן גם את הרישיון לפעילות המחלקה.

קשישים תשושי נפש, סיעודיים או מעוטי יכולת זכאים במקרים רבים למימון אשפוזם מטעם משרד הבריאות. האישור הניתן להם מטעמם נקרא "הקוד הסיעודי".

תהליך קבלת הקוד מותנה בשני שלבים:

  1. קביעת המצב של המגיש הבקשה.
  2. קביעת רמת ההשתתפות בתשלום של המאושפז ובני משפחתו על פי מבחן הכנסה.

 

איש הישר בעיניו יעשה? לא בבית ספרנו! פיקוח בתי אבות

אם גם אתם מתהפכים על משכבכם מסיוטי לילה, שסיפורי האימה על קשישים מוכים ובתי אבות מזניחים מסתבכים לכם בראש כמו בפקעת, יש לנו מידע שיחזיר לכם את הנשימה לסדרה.

כיום בתי אבות סיעודיים לרבות גריאטריה תת-אקוטית, גריאטריה שיקומית, סיעודי מורכב וסיעודי הכולל הנשמה – כל אלו מחויבים ברישיון רשמי מטעם משרד הבריאות. רישיון זה ניתן רק לאחר מבחן קפדני של פרמטרים רבים בתפקוד המוסד ובמתן טיפול הולם, הרישיון מעיד על:

  1. טיפול רפואי וסיעודי נאות.
  2. תזונה ראויה.
  3. פעילות פנאי, תרבות ואיכות חיים בהתאם לתפקוד הקשיש.
  4. דאגה לרווחת הקשישים ותנאי מגורים נוחים.
  5. תנאי היגיינה ותברואה הולמים.
  6. תנאי בטיחות בהקפדה מלאה.

 

משרד הרווחה דואג לפיקוח על בתי האבות שאינם סיעודיים, גם כאן, ישנן בדיקות תקופתיות או בדיקות פתע הבוחנות את מצב הרווחה של הקשישים, תנאי התעסוקה, יחס המטפלים, תנאים סניטריים ועוד.

כאשר אתם בוחרים בית אבות חשוב שתבדקו שהוא מחזיק ברישיון בתוקף מטעם משרד העבודה והרווחה או מטעם משרד הבריאות.

אנו יודעים ששליחה של אחד מיקיריכם לבית האבות אינה משימה קלה כלל וכלל, אולם אם בחרתם בה, כנראה שכל אופציה נוספת אינה רלוונטית. הידיעה כי המקום מפוקח, מאפשרת לכם לחוש שהקשיש נמצא בידיים טובות.

 

בשיבה טובה – ייעוץ והתאמה אישית של בית האבות עבור יקיריכם

מתלבטים אם עכשיו הוא הזמן הנכון לעזוב את הבית לבית אבות? מרגישים שהתאמת בית אבות עבור אבא או אמא היא משימה סבוכה כמו יער עבות? צוות בשיבה טובה ישמח לתת לכם מענה רב היקף בייעוץ על בית האבות המתאים עבורכם בדיוק.

בנוסף, תוכלו לקבל סיוע בכל הקשור בהגשת בקשות לסבסוד בתשלום בית האבות. אנחנו כאן בשבילכם, בשיבה טובה – לאורך כל הדרך.

ניווט לפי כותרות